Gode råd til brug af din gasdetektor i koldt vejr

Vinteren har for alvor ramt Danmark den seneste uge, og med den kommer bekymringer over pålideligheden af dit gasdetekteringsudstyr. Effektiv gasdetektering er afgørende for et sikkert arbejdsmiljø. Derfor giver GasDetect syv gode råd til dig, der bruger din gasdetektor i koldt vejr.

14.01.2021: Gode råd til brug af din gasdetektor i koldt vejr | Optimering.nu

En lavfront har ramt Danmark, og den vækker formentligt bekymringer hos dig, der er afhængig af effektiv gasdetektering; Hvor godt fungerer dit gasdetekteringsudstyr under de kolde forhold?

Nogle instrumenter er godkendt til brug helt ned til minus 40 C, dog er de fleste ”kun” godkendt til brug ned til minus 20 C. Her skal det nævnes, at dette er ved kontinuerlig brug, da de fleste kan holde til lavere temperaturer i korte perioder.

Reaktionstiden vil med garanti forringes, når temperaturen falder, men de fleste nyere og højteknologiske gasdetektorer bruger typisk temperaturkompensation og holder aflæsningerne inde for puls/minus 15 procent af de faktiske koncentrationer, hvilket er acceptabelt, da alarmniveauerne ofte er henholdsvis 20 procent og 40 procent af kritisk niveau.

 

Gode råd til gasdetektering i vinterhalvåret

Her er nogle tips, der giver dig en større tryghed, når du bruger din gasdetektor i det kolde vejr.

 

  1. Mindre end 20 minutter: Ingen grund til stabilisering. Når du går udenfor, føler du kulden med det samme. Det gør din gasdetektor ikke. Temperaturkompensationen bruger nemlig detektorens interne temperatur for udligning. Hvis du skal bruge instrumentet i 20 minutter eller herunder, er der ingen grund til at lade den stabilisere og herved tilpasse sig temperaturen, inden du bruger den. Tænd for den, tag dine aflæsninger og kom tilbage i varmen.

 

  1. Mere end 20 minutter: Tid til stabilisering. Hvis du bruger din gasdetektor udenfor i koldt vejr i længere tid end 20 minutter, er det bedste, du kan gøre, at lade den stabilisere sig i den kolde omgivelsestemperatur i 15-20 minutter inden brug. Herefter kan du tænde detektoren og nulstille målecellerne ved at udføre en friskluftskalibrering.

 

  1. Opbevar ikke i tør luft. I områder med lav luftfugtighed, især i de kolde måneder, vil de elektrokemiske måleceller have svært ved at opretholde præcision og holdbarhed. Det tørre klima har større indflydelse på ydeevnen hos nogle elektrokemiske sensorer, end de koldeste temperaturer har. For at forhindre at de elektrokemiske sensorer tørrer ud, skal du opbevare dine instrumenter i et fugtigt miljø, når de ikke er i brug. Hvis du holder den relative fugtighed på mindst 40-50 procent, vil det hjælpe dine måleceller med at opretholde sin evne til at fungere optimalt og herved forlænge levetiden væsentligt.

 

  1. Bump-test ofte. hvis detektoren fryser. Responstiden på et instrument kan opleves som værende træge ved temperaturer under minus 5 C. Skærmen kan blive svag og endda gå i sort under minus 20 C. Selv hvis dette sker, vil din detektor sandsynligvis stadig registrere eventuel gas og stadig give alarm. Hvis du ønsker at være helt tryg, selv under disse unormale forhold, er det altid en god idé at teste instrumentet med en Bump-N-Go testcylinder. Du bør dog altid undgå at dit instrument opererer under specielle forhold.

 

  1. Sørg for at dine oxygenmåleceller ikke fryser til. De elektrokemiske sensorer i dit instrument har typisk en vandig elektrolyt og kan i nogle tilfælde fryse til, når temperaturen falder til under minus 20 C i en længere periode. Iltsensoren vil normalt være den første, der fryser. Når de er frosne, kan sensoren ikke give en pålidelig aflæsning, men funktionaliteten vil som regel vende tilbage, når de er opvarmet og optøet.

 

  1. Koldt vejr kræver flere opladninger. Batteriets driftstid kan reduceres i kolde temperaturer. Ved temperaturer under minus 20 C kan batteritiden reduceres med 50 procent eller mere.

 

  1. Hold din detektor varm, indtil du skal bruge den, hvis det er rigtig koldt. Hvis du holder din gasdetektor tæt ind til kroppen, holdes den så varm som muligt. Hvis du derimod bruger den på afstand eller til fjernmåling, kan det holde den varm og fungerende i længere tid, hvis du holder den under din frakke så længe som muligt, indtil du skal anvende den til en måling.

 

En god tommelfingerregel til brugen af gasdetektorer i koldt vejr er, at din gasdetektor generelt kan stå ude og arbejde i kulden, så længe du kan. Hvis der er for koldt for dig, er der sandsynligvis også koldt for instrumentet.

 

Om GasDetect

GasDetect fokuserer på hele værdikæden i gasdetektering og alarmering. Vi sælger ikke kun gasdetektorer – vi sælger viden. Du får ikke en gasdetektor, før vi har afklaret, hvad den skal bruges til, hvordan I skal bruge den og krav til vedligeholdelse.

www.gasdetect.dk

Annonce

Annonce

DDV: Optimering af drift gennem vedligehold

Annonce