Corona-test af spildevand kan være på plads til efteråret

Test af spildevand skal fra efteråret udbredes til hele landet og understøtte en kontrolleret genåbning af samfundet. Det har Regeringen besluttet. DANVA har siden corona-nedlukningen i marts 2020 arbejdet for at anvende smitteopsporing gennem spildevand.

Optimering

DANVA er begejstret for, at regeringen har besluttet, at smitteopsporing via kloakvand for covid-19 udbredes i Danmark. Dermed følger man EU-kommissionens anbefalinger om, at metoden skal være indført senest 1. oktober i de større byer i medlemslandene. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede planen for indførelse af spildevandstest under et samråd i Folketingets Epidemiudvalg 21. april.

»Det er en dejlig nyhed. Det er et vigtigt værktøj til at inddæmme smitte med,« siger Carl-Emil Larsen.

»Det er en dejlig nyhed. Vi har siden nedlukningen for et år siden arbejdet på at skabe interesse omkring metoden med smitteopsporing via spildevand. Men det er først nu her i forbindelse med genåbningen af samfundet, at potentialet i metoden for alvor har vundet gehør,« siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Regeringens beslutning om at udbrede smitteopsporing via kloakken for blandt andet covid-19 bygger på erfaringer fra blandt andet Hjørring, Hillerød og hovedstadsområdet med test af spildevandet der.

»Det er et vigtigt værktøj til at inddæmme smitte med. Det har vi set i enkelte kommuner, hvor man har anvendt metoden til at lokalisere særligt ramte områder, så man har kunnet målrette en indsats efterfølgende med humantests,« siger Carl-Emil Larsen.

Smitte kan måles dage i forvejen

I Ishøj Kommune, der har kæmpet med et højt antal smittede borgere, har Ishøj Forsyning fulgt smitteopsporingen op i kloaksystemet, indtil man nåede frem til tre bebyggelser, hvorfra det meste RNA fra covid-19 stammede. På baggrund af den nye viden appellerede kommunens medarbejdere til beboerne i kvarteret om at lade sig humanteste. Københavns Kommune har med hjælp fra HOFOR også taget metoden i brug.

Målinger i spildevand kan sammen med humane tests bruges som beslutningsredskab til eksempelvis at informere om en lokal opblussen af covid-19 og på længere sigt til overvågning af andre smitsomme sygdomme. Kloakvand afspejler sygdomsbilledet i befolkningen, og RNA fra covid-19 kan måles i spildevand flere dage inden, symptomer bryder ud hos de smittede. Der arbejdes intenst for at udvikle metoder til også at kunne måle for mutationer.

DANVA har oprettet en task force med henblik på at erfaringsudveksle samt optimere prøvetagning og analysearbejde. På den måde kan man assistere udrulningen af det bredere overvågningsprogram af covid-19 i spildevand.

Annonce

Annonce

DDV: Optimering af drift gennem vedligehold

Annonce

Optimering