Nu bliver den første CO2 indfanget på Amager Bakke

Torsdag den 24. juni blev håb til handling og visioner til virkelighed, da Amager Ressourcecenter (ARC) sammen med partnerne DTU, Pentair og Rambøll indviede det første pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke.

29.06.2021: Nu bliver den første CO2 indfanget på Amager Bakke | Optimering.nu

Målet er at kunne indfange 500.000 ton CO2 fra Amager Bakkes udledning i 2025, og nu har Amager Ressourcecenter taget det første store og meget vigtige skridt på vejen.

Det skete, da Amager Ressourcecenter og partnere sammen med klimaminister Dan Jørgensen og Københavns overborgmester, Lars Weiss, torsdag den 24. juni indviede et pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke. Med anlægget skal man teste og modne teknologien til CO2-fangst, så man mest effektivt og billigst muligt kan fange CO2.

 

Vejen mod en CO2-neutral hovedstad

Med målet om at fange 500.000 ton CO2 per år fra slutningen af 2025 kan projektet være et mærkbart bidrag til den grønne omstilling og Københavns Kommunes ambition om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

»København er kendt verden over for vores bæredygtige byudvikling og grønne løsninger. Med pilotanlægget på Amager Ressourcecenter viser vi endnu engang, at vi er helt i front – og at det er muligt at investere i teknologi, der kan bringe os ind i en grøn fremtid. Det er et stort og helt afgørende skridt på vejen mod at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025,« siger overborgmester Lars Weiss (S).

Vejen frem mod CO2-fangst i fuld skala på Amager Ressourcecenter fra 2025 kræver en offensiv national strategi for CO2-fangst og -lagring (CCS-strategien) med de rette rammevilkår.

»I dag viser vi, at vi er klar til at gå hele vejen. Hvis den danske stat etablerer de rigtige vilkår, er det muligt at fange næsten hele CO2-udledningen på Amager Bakke i slutningen af 2025. Det er oplagt, da Klimarådet peger på, at netop CO2-fangst ligger lige for på danske affaldsenergianlæg,» siger direktør hos Amager Ressourcecenter Jacob H. Simonsen.

 

Fakta

  • Bag pilotanlægget står partnerkredsen Amager Ressourcecenter, DTU, Pentair og Rambøll, som alle medfinansierer pilotanlægget til CO2-fangst. Partnerkredsen rummer således både en stor punktkilde hos Amager Ressourcecenter, DTU med nogle af landets fremmeste forskere i CO2-fangst, Pentair, som gennem årtier har udviklet CO2-fangstanlæg, og Rambøll med stor indsigt i affaldsenergi og CO2-fangst.
  • Projektet modtager medfinansiering på 30 millioner kroner fra det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprojekt (EUDP).
  • Pilotanlægget kan fange op til 850 kilogram CO2 per døgn og forventes at være i drift året ud

Læs mere om CO2-fangst på Amager Bakke her.

Annonce

Annonce

DDV: Optimering af drift gennem vedligehold

Annonce