Efterspørgslen skal nok komme

Som en lille virksomhed med store kunder er værktøjsimportøren Dana-Tool A/S rykket tidligt på bæredygtighed i forretningen, og sigter ikke mindst efter at få leverandørerne med på vognen. Indtil videre er prisen dog stadig det vigtigste, lyder det fra direktør Peter André Sørensen.

Peter André Sørensen – her på hug i forreste række med Verdensmål 5 foran sig – var med på Børsen i slutningen af marts, hvor han fik mulighed for at pitche virksomhedens bæredygtighedsstrategi.
Peter André Sørensen – her på hug i forreste række med Verdensmål 5 foran sig – var med på Børsen i slutningen af marts, hvor han fik mulighed for at pitche virksomhedens bæredygtighedsstrategi.

Spørgsmålet om at gøre en indsats for bæredygtigheden i virksomheden handler ikke længere om, hvorvidt man skal gøre det eller ej, men snarere hvornår og hvordan. Navnlig spørgsmålet om, hvornår det er passende at sætte ind, har de for nylig stillet sig selv hos værktøjsimportøren Dana-Tool A/S i Horsens.

For direktør Peter André Sørensen var svaret hverken nemt eller indlysende, i en branche, hvor det først og fremmest handler om at have de rigtige varer til de rigtige priser på det rigtige tidspunkt.

»I starten tænkte jeg lidt, at det da måtte være en opgave for de store aktører. Men jeg tror bare, at man må indse, at hvis man ikke er villig til at gå den vej, så mister du de store som kunder. For de bliver jo målt på de her ting, og de skal kunne dokumentere deres indsats,« siger han.

Derfor tænker Dana-Tool A/S, der med syv ansatte er blandt markedets små spillere, nu ansvarlighed ind i en lang række parametre i driften, simpelthen fordi de med Peter André Sørensens ord ’er nødt til det’, netop for at fastholde de store kunder, man har i dag.

Konkret er man blandt andet ved at bytte naturgassen ud med fjernvarme, ligesom man har skiftet al belysning til LED og opgraderet sit materiel. Der hvor man dog sigter efter at gøre en noget større forskel, er ved at få sine 10 hovedleverandører med på vognen.

»Vi skal hen til de næste led i kæden. Vi har nogle maskinleverandører i Japan, som også har nogle grønne mål, og de er allerede langt fremme, eksempelvis med genbrug af vand fra gulvvask, hvor de har et anlæg, der kan skille jernstøv, olie, sæbe og skidt fra vandet, så det hele kan bruges igen. Det er faktisk ret vildt,« fortæller Peter André Sørensen.

 

Vigtigt for at tiltrække de unge

Med bæredygtighed som et nyt salgsparameter er det nu ikke længere kun pris-pris-pris, der afgør en handel, som Peter André Sørensen formulerer det. Indtil videre går det dog mere på løn- og arbejdsforhold i forsyningskæden end de miljømæssige aspekter, pointerer han dog.

»Det er ikke alle vores leverandører, der er lige langt fremme, men nu hvor vi selv begynder at få styr på, hvad det egentlig er, vi gerne vil have, så kan vi også tage de emner med videre til leverandørerne. Der er jo mange ting, vi ikke har spurgt om førhen, fordi vi ikke har været bevidst om det. Men det er vi blevet nu,« siger han.

Med virksomhedens CSR-indsats skeler Dana-Tool A/S også til mulighederne for at tiltrække nye talenter og fastholde dem efterfølgende. I den sammenhæng er en ansvarlig tilgang til det at drive forretning helt essentielt, lyder det fra direktøren.

»De unge vælger dem, der arbejder for at gøre en forskel og tager deres ansvar seriøst. Så alle er nødt til at tage en beslutning om, hvad de vil. Det bliver meget svært at være en lille startup i fremtiden; én-mandsvirksomhederne får kam til deres hår. Al den dokumentation, man skal levere, det er virkelig omkostningstungt,« siger Peter André Sørensen.

Sammen med 16 andre virksomheder har Dana-Tool A/S deltaget i et forløb arrangeret af konsulentbureauet Hansen & Ersbøll Agenda, der kulminerede i slutningen af marts med et event på Børsen, hvor de fik mulighed for at pitche deres bæredygtighedsstrategi for et ekspertpanel og få feedback på den.

Det har givet Dana-Tool A/S en masse indsigt, som Peter André Sørensen erkender, havde været ’op ad bakke’ at skulle skaffe selv, og som han forudser kommer til at udfordre en hel del danske virksomheder fremadrettet, ikke mindst på det administrative område.

 

Tror på fornuften vil sejre

Trods snakken om bæredygtighed som konkurrenceparameter, så peger Peter André Sørensen ikke desto mindre på, at prisen stadig er en afgørende faktor, når kunderne vælger produkter og samarbejdspartnere. Det giver en skævhed, der aktuelt er mærkbar, men som han håber vil udligne sig med tiden.

»Som det er lige nu, hvor vi bruger en masse tid og penge på det her, som vores konkurrenter ikke bruger, fordi vi er gået forrest i branchen, så har vi nogle ekstra omkostninger, og dem vil vi jo gerne sende videre til vores store kunder, men det kan vi ikke helt endnu,« forklarer han.

Det betyder dog ikke, at man har tænkt sig at slippe tøjlerne, understreger han. Dana-Tool A/S holder fast i ansvarligheden – og har også selv fravalgt nogle produkter på grund af produktionsforholdene – og så har man en forventning om, at behovet nok skal vise sig hen ad vejen.

»Fornemmelsen er, at det nok skal komme. Og i det øjeblik, hvor vores store kunder på et tidspunkt kommer og stiller krav om bæredygtighed, så er det jo fedt at kunne sige: ’Det har vi allerede styr på’. Så vi må bare vente på, at kunderne begynder at stille krav. Og jeg tror da på, at fornuften vil sejre og efterspørgslen kommer, ellers havde vi jo heller ikke gjort det,« siger Peter André Sørensen.

Annonce

Annonce

DDV: Optimering af drift gennem vedligehold

Annonce