Toyota måtte lukke 14 fabrikker i tirsdags – årsagen er uklar

Den japanske bilgigant Toyota Motors blev tirsdag i denne uge ramt af en computerfejl, der tvang fabrikanten til at lukke 14 assembly plants. Det er småt med detaljer om nedbruddet, men Toyota afviser cyberangreb.

Toyota måtte tirsdag stoppe produktionen på alle sine 14 assembly plants i Japan.
Toyota måtte tirsdag stoppe produktionen på alle sine 14 assembly plants i Japan.

En fejl på et computersystem, der håndterer ordrer for reservedele, tvang i tirsdags japanske Toyota Motor Corp, der er blandt verdens største bilproducenter, til at stoppe produktionen og lukke først 12 og derefter alle sine 14 assembly plants (samlefabrikker) i hjemlandet, skriver Reuters.

Forstyrrelsen ramte ind i hjertet af Toyotas berømte leansystem for fremstilling, der handler om at reducere lagerbeholdning og maksimere effektiviteten, som koncernen har udviklet, og producenter verden over sidenhen har taget til sig.

Toyota har ikke selv delt detaljer om nedbruddet, men afviser, at der er tale om et cyberangreb. Kilder med indblik i hændelsen siger ifølge nyhedsbureauet, at fejlen skete i forbindelse med en opdatering.

Produktionsstoppet kommer på bagkant af, at Toyota i februar 2022 måtte lukke de samme 14 fabrikker efter at en leverandør, Kojima Industries, der leverer plastdele og elektroniske komponenter, sagde, at en af virksomhedens filservere var blevet inficeret med en virus, der indeholdt en ukendt truende besked.

Toyotas produktion i Japan udgør omkring en tredjedel af koncernens samlede output, og var ifølge Reuters i gennemsnit på 13.500 køretøjer om dagen i første halvdel af 2023. Baseret på en gennemsnitlig enhedspris på godt 180.000 kr. er produktionsstoppet ensbetydende med et tab i omsætning på næsten 2,5 mia.

Med implementeringen af lean og just-in-time-leveringer af produktionskomponenter for at minimere lagerbinding er Toyota en pioner på området, men samtidig også sårbar for forstyrrelser i sin forsyningskæder.

Sidste år måtte selskabet, der også gør gældende på blandt andet finans- og ejendomsmarkedet, således suspendere produktion på en stribe af sine anlæg i Japan, fordi coronapandemien medførte et lockdown i Kinas finanscentrum Shanghai, der førte til en mangel på halvledere (semiconductors).

Annonce

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering