Ny sensorteknologi kan forudsige fejl på elnettet

Forskere fra SDU og private partnere vil udvikle sensorer, der kan fastgøres uden på elkabler og opfange, hvis der er noget galt med kablerne, inden de fejler. Det kan både give økonomiske besparelser og reducere CO2-udledninger.

Med clamp-on-sensorerne kan fagfolk registrere et kabels tilstand uden at skulle skære det over, som er fremgangsmåden i dag.
Med clamp-on-sensorerne kan fagfolk registrere et kabels tilstand uden at skulle skære det over, som er fremgangsmåden i dag.

Der er behov for nye og smarte måder at overvåge og vedligeholde elnettet. Det mener i hvert fald en gruppe forskere fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet, som derfor er gået sammen med virksomheden ReMoni, KM Telecom og forsyningsselskabet TREFOR.

Sammen har de søsat forskningsprojektet PowerGridOptimiser, hvorigennem de vil udvikle en række såkaldte clamp-on sensorer, som kan sættes fast uden på elkablerne og overvåge elnettets tilstand.

I forhold til de nuværende løsninger vil clamp-on-sensorerne gøre det væsentligt nemmere og billigere at få indblik i tingenes tilstand, forklarer professor Hamid Reza Shaker fra SDU.

»I dag er man nødt til at skære kablerne over og fastgøre måleapparater for at måle på, hvordan de har det. Det siger næsten sig selv, at det er enormt dyrt og besværligt,« siger han.

To store problemer

Når sensorerne er fuldt færdigudviklede, vil de kunne løse to store problemer og potentielt spare tonsvis af CO2-udledninger. Det fortæller Bo Eskerod Madsen, der er CEO i ReMoni, med en bemærkning om, at energitabet på verdensplan på grund af harmoniske strømme er på størrelse med Frankrigs elforbrug.

»Sensorerne skal kunne holde øje med, hvilke kabler der er slidte og trænger til at blive skiftet ud. Lige nu er det kun omkring 10 procent af kablerne, som fejler, så de 90 procent kan vi bare lade ligge i jorden. Udfordringen ligger i at vide, hvilke der er gode, og hvilke der ikke er,« siger han.

I dag kan man nemt komme til at overudskifte elkablerne, fordi man ikke ved nok om deres tilstand, påpeger han videre.

»Men sensorerne kan også holde øje med de harmoniske strømme. Det er noget, der opstår ude i installationerne, hvis der er fejl på dem, og det bliver et større og større problem. Det belaster elnettet og skader transformerstationerne, og så fører de til en hel masse spild,« siger Bo Eskerod Madsen.

De nye clamp-on-sensorer skal gøre det betydelig nemmere at finde ud af, hvordan et elkabel har det.
De nye clamp-on-sensorer skal gøre det betydelig nemmere at finde ud af, hvordan et elkabel har det.

 

Kommer forbrugerne til gode

Hos forsyningsselskaberne vil sensorerne være en stor hjælp, både i vedligeholdelsen af de nuværende kabler, men også i planlægningen af udbygningen af elnettet. Og det vil ultimativt komme forbrugerne til gode, siger Louise Carina Jensen, planlægningsingeniør i TREFOR.

»I dag måler man næsten ikke på elnettet, fordi det er så dyrt. Men hvis vi kan få målingerne ned i pris, vil det betyde, at vi kan skifte og reparere elkabler, helt uden at forbrugerne oplever afbrydelser,« forklarer hun.

Teknologien kommer til at bygge videre på sensorer, som ReMoni allerede har udviklet, men der mangler den software og de modeller, som kan analysere data fra sensorerne og opfange, hvis der er noget galt. Det er det, forskerne fra SDU skal arbejde med.

Ifølge professor Hamid Reza Shaker er det ikke nogen helt nem opgave.

»Det er lidt som at finde en nål i en høstak. Der skal sorteres i alle de signaler, som sensorerne opfanger, og mange af dem har intet at gøre med, at kablerne er ved at være slidte,« siger han.

Om projektet

PowerGridOptimiser er et treårigt forskningsprojekt finansieret af Energistyrelsens udviklingsfond EUDP.

Partnerne i projektet er ReMoni, Syddansk Universitet, TREFOR og KM Telecom.

Målet er at udvikle nye clamp-on-sensorer, der kan gøre vedligeholdelsen af elnettet bedre og nemmere og løse to store problemer:

  • Overudskiftningen af kabler, fordi man ikke ved, hvilke der er slidte, og hvilke der er fine. Globalt bliver der brugt 97,5 milliarder euro på at udskifte elkabler, og det udleder 19,2 milliarder kilo CO2-ækvivalenter.
  • Harmoniske strømme, der hvert år er skyld i et energitab på 600 milliarder kWh, svarende til 285 milliarder kilo CO2-ækvivalenter.

Sensorerne kan også bruges i planlægning af den udbygning af elnettet, der er nødvendig for at følge med det stigende elforbrug. 

 

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering