Krigen slider de russiske fly op

Rusland har mistet en lang række kampfly siden landet invaderede Ukraine i februar 2022, og mange andre er blevet brugt langt mere intenst end i fredstid. Behovet for ekstra vedligehold bliver besværliggjort af mangel på reservedele.

Den langvarige krig i Ukraine slider på de russiske luftbårne angrebsstyrker i en grad, så det svækker invasionsmagten på sigt. Arkivfoto.
Den langvarige krig i Ukraine slider på de russiske luftbårne angrebsstyrker i en grad, så det svækker invasionsmagten på sigt. Arkivfoto.

At krig er hårdt for både mennesker og maskineri overrasker nok de færreste, og det er en virkelighed, der efterhånden også har ramt Rusland her godt 1½ år efter landets uprovokerede invasion af Ukraine i slutningen af februar 2022.

På det sociale medie X – tidligere kendt som Twitter – melder det britiske forsvarsministerium således i dag, at ”den specielle militæroperation”, som præsident Putin fortsat kalder krigen, har gjort et solidt indhug i materiellet hos det russiske luftvåben, VKS.

Meldingen fra Defence Intelligence er således, at VKS har mistet omkring 90 kampfly siden krigens start, og desuden brugt nogle af sine forskellige flytyper langt mere intenst end i fredstid.

Den slags sætter sine spor. Alle luftfartøjer har således en forventet levetid målt i flyvetimer, og ifølge briterne er det ’meget sandsynligt’, at dette forhøjede forbrug som følge af krigen medfører, at Rusland slider på sit luftmateriels levetid langt hurtigere end planlagt.

Det medfører også et øget behov for ekstra vedligehold, som imidlertid kompliceres af en mangel på reservedele, der bunder i dels den forøgede efterspørgsel i sig selv, men i høj grad også de internationale sanktioner mod Rusland, der gør det sværere for landet at handle udover egne grænser.

Ifølge det britiske forsvarsministerium fastholder VKS evnen til at øge den såkaldte sortie rate over den besatte del af Ukraine. Sortie raten er et udtryk for antallet af kampmissioner, en given enhed kan gennemføre inden for et givent tidsrum.

Men i og med at krigen fortsætter langt længere end det det russiske forsvarsministerium oprindeligt havde budgetteret med, er det ifølge de britiske efterretninger sandsynligt, at nedslidningen af flyporteføljen har reduceret tilgængeligheden af VSK’s taktiske styrke i luften på længere sigt.

Annonce

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering