Femern-projekt løfter den digitale skala

Tunnelen under Femern Bælt er ikke alene Danmarks største infrastrukturprojekt og – når den er færdig – verdens længste sænketunnel, den bliver også en digital pionér.

Optimering
For at optimere processerne på blandt andet den enorme tunnelelementfabrik i Rødbyhavn har Femern-projektet forpligtet sig til at bruge openBIM-standarder og arbejdsmetoder.

Armeringsjern nok til 50 Eiffeltårne, over 6,5 millioner ton beton alene til tunnelelementerne, udgravning af op mod 19 millioner kubikmeter sand, sten og jord, i alt over 15 års arbejde for tusindvis af mennesker i Danmark og Tyskland og en samlet anlægsramme er på 55,1 milliarder kroner.

Skalaen er stor, når det gælder byggeriet af tunnelen under Femern Bælt, der efter planen skal åbne som verdens længste sænketunnel, når den er færdig i 2029. Til den tid vil den løbe 18 kilometer fra Rødbyhavn på Lolland til Puttgarden på Fehmarn og sænke rejsetiden fra eksempelvis København til Hamborg markant.

For at optimere den langstrakte og komplicerede byggeproces har Femern-projektet forpligtet sig til at bruge openBIM-standarder og arbejdsmetoder. Det vil spille en afgørende rolle for, at både anlægsfasen og overgangen til drift af den færdige tunnel bliver såvel effektiv som langsigtet. 

Brug af openBIM (open Building Information Modeling) har været et krav på statslige byggeprojekter i Danmark i snart to årtier. Men principperne er aldrig blevet afprøvet på et projekt i samme skala og kompleksitet.

»openBIM er afprøvet på flere andre projekter, men her taler vi om Nordeuropas største anlægsprojekt. Vi arbejder med data-konsistens, klassificering og standardisering, for at høste værdien af det, vi allerede i planlægningsfasen indarbejdede i vores udbudsmateriale,« siger Kim Smedegaard Andersen, der er teknisk vicedirektør i Femern-projektet.

Stor lokal tilfredshed

openBIM er en tilgang til byggeprocessen, hvor der er fokus på åbenhed, samarbejde og udveksling af information mellem forskellige softwareværktøjer og aktører i byggebranchen. De åbne formater betyder, at data kan tilgås og deles problemfrit på tværs af forskellige programmer fra designfasen og konstruktion til drift og vedligeholdelse af et byggeri.

Det har stor betydning for effektiviteten og samarbejdet på tværs af et projekt. Samtidig reduceres risikoen for fejl og tab af data betydeligt.

»Vi har store forventninger til openBIM og de muligheder, der knytter sig til de åbne standarder. Vi får en mere effektiv anlægsfase, vi får en bedre drift af Femern Bælt-tunnelen, og vi får samtidig konkrete erfaringer, vi kan bygge videre på i fremtidige infrastrukturprojekter,« siger Kim Smedegaard Andersen.   

Femern-projektet samarbejder med nonprofit-organisationen buildingSMART International gennem et program, der understøtter og tilskynder til brugen af openBIM-standarder og -tjenester for at opnå forbedringer og effektivitetsgevinster.

På det lokale plan er det især den danske afdeling, buildingSMART Danmark, der kommer til at være den direkte samarbejdspartner. Her er der stor tilfredshed med at kunne bidrage til et af Danmarks største infrastrukturprojekter:

»Det er et stort og vigtigt skridt, at Femern-projektet går all-in og omfavner nye digitale arbejdsmetoder. Både for buildingSMART Danmark og for hele bygge- og anlægsbranchen er det et utroligt spændende projekt at være en del af og have som bannerfører for openBIM,« siger chef for buildingSMART Danmark og digitaliseringschef i Molio – byggeriets videnscenter, Ole Berard.

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering