Kalvebod Brygge Skybrudstunnel er boret færdig

Hofor er blevet færdig med boringen af den 1,3 kilometer lange Kalvebod Brygge Skybrudstunnel, der løber under det østlige Frederiksberg og Vesterbro. Tunnelen forventes dog først helt klar til brug i 2026.

Tunnelboremaskinen Sigrid har tygget sig igennem de sidste 702 meter af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel.
Tunnelboremaskinen Sigrid har tygget sig igennem de sidste 702 meter af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel.

I de seneste godt tre måneder har den 110-ton tunge boremaskine Sigrid tygget sig 702 meter gennem undergrunden fra Kalvebod Brygge og frem til Halmtorvet I København. Det er sket som led i anlægget af den 1,3 kilometer lange Kalvebod Brygge Skybrudstunnel, der udgør en central del af skybrudssikringen af det østlige Frederiksberg og Vesterbro.

Siden årsskiftet har Sigrid, der kort før jul blev døbt ved en boreskakt på Kalvebod Brygge, gennemført sin krævende rejse mod Halmtorvet omkring 18-20 meter nede i undergrunden, hvor hun har passeret under veje, jernbanespor og hele Kødbyen samt meget tæt på Metro-linjen.

Undervejs har hun fået skiftet tænder og andre reservedele ni gange. Det er sket med hjælp fra erhvervsdykkere, som har arbejdet under tryk inde i borehovedet for at holde det omgivende grundvand ude.

»Sigrid – og holdet bag – har leveret en afgørende sejr i kampen for at beskytte byen mod oversvømmelser efter skybrud og massiv regn i fremtiden,« siger administrerende direktør for Hofor, Henrik Plougmann Olsen, og fortsætter:

»Men klimaforandringerne giver mere vand end vi kan forestille os, så selvom denne tunnel kan rumme alt det skybrudsvand, der lå i Istedgade efter skybruddet i 2011, er der brug for flere løsninger, hvis byen skal fungere, når det regner så kraftigt.«

Kalvebod Brygge Skybrudstunnel i profil under byen. Tunnelen forventes klar til brug i 2026.
Kalvebod Brygge Skybrudstunnel i profil under byen. Tunnelen forventes klar til brug i 2026.

Beskytter værdier og skaber øget tryghed

Selvom selve borearbejdet altså er afsluttet, venter der fortsat en del opgaver inden skybrudstunnelen forventes klar til brug i 2026, ligesom en række andre projekter venter i kvarteret. Allerede nu er der ikke desto mindre stor glæde over processen.

»Vi skylder Sigrid og hele holdet bag en stor tak. For når Kalvebod Brygge Skybrudstunnel står endelig klar i 2026, får den meget stor betydning for byens borgerne og brugere, især folk på det østlige Frederiksberg og Vesterbro. Den beskytter værdier og skaber øget tryghed, fordi den er med til at gøre områderne robuste over for skybrud,« siger administrerende direktør i Frederiksberg Forsyning, Henrik Bay.

De første 535 meter af Kalvebod Brygge Skybrudstunnel, der er op til tre meter i diameter, blev boret af boremaskinen Signe i første halvdel af 2023. Den færdige tunnel kan opbevare 10.000 m3 vand, svarende til at oversvømme hele Istedgade i næsten en meters højde.

Når der igen er plads på renseanlægget, kan det blive pumpet videre. Dermed undgår man i de fleste skybrudssituationer at lede vand ud i havnen. Kun i de mest ekstreme skybrudstilfælde vil vandet blive pumpet op fra tunnelen og direkte ud i havnen via en pumpestation på Kalvebod Brygge. Det vil i så fald ske under vandoverfladen og med en hastighed på 20 kubikmeter i sekundet. 

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering