Uforudset vedligehold presser overvågning i Grønland

På grund af øget behov for vedligehold var Forsvarets 25 år gamle Challengerfly sidste år kun til rådighed i halvdelen af den lovede tid, og udsigten til bedre tider er usikker.

Forsvarets Challengerfly har snart været en del af det danske flyvevåben i 25 år, og med alderen opstår der flere og flere skavanker på flyet, der kræver vedligehold og dermed holder det på jorden. Foto: Forsvarsgalleriet
Forsvarets Challengerfly har snart været en del af det danske flyvevåben i 25 år, og med alderen opstår der flere og flere skavanker på flyet, der kræver vedligehold og dermed holder det på jorden. Foto: Forsvarsgalleriet

Patruljeringen i de arktiske områder omkring Grønland og Færøerne er en af det danske Forsvars kerneopgaver, men mangelfuldt materiel kommer ofte i vejen. Det gælder både på havet og i luften, hvor udstyret har svært ved at leve op til ambitionerne.

Som følge af det nye forsvarsforlig udstationerede Forsvaret i 2021 permanent et Challengerfly i Kangerlussuaq til netop overvågning, der med kort varsel året rundt skulle stå til rådighed til at patruljere luftrummet eller indgå i redningsberedskabet i Grønland.

Fra 1. august 2022 til den 23. juni i år var flyet ude af spillet i 87 dage. Foto: Forsvarsgalleriet
Fra 1. august 2022 til den 23. juni i år var flyet ude af spillet i 87 dage. Foto: Forsvarsgalleriet

Virkeligheden tegner imidlertid et noget andet billede, skriver DR. Fra august 2021 til juli 2022 medvirkede uforudset vedligeholdelse således til, at flyet kun var til rådighed i Grønland i 185 ud af 365 dage. Og fra 1. august 2022 til den 23. juni i år har flyet ikke været til rådighed i 87 dage.

Det fremgår af et svar til Folketingets Forsvarsudvalg fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der peger på, at årsagen er ”øget behov for vedligeholdelse og tekniske udbedringer.” I svaret henviser han til en udmelding fra Forsvarskommandoen, der blandt andet forklarer at:

”De operative behov, vedligeholdelsesbehov på flyene, vejrforhold og andre faktorer kan medføre ændringer i rådigheden af Challengerflyet i Kangerlussuaq.”

Med tanke på, at Forsvarets Challengerfly nærmer sig 25 års tjeneste i det danske flyvevåben, er det ikke så mærkeligt, at der opstår flere og flere udfordringer med at holde det på vingerne, forklarer Hans Peter Michaelsen, der er selvstændig forsvarsanalytiker, over for DR:

»Så skal man have dem længere tid på værksted, og man skal være sikker på, at man har de rigtige mekanikere klar. Så det betyder bare, at man får mindre rådighedsgrad, når et fly begynder at blive ældre,« siger han.

Overvågning i Arktis er Challengerflyet vigtigste opgave. Foto: Forsvarsgalleriet
Overvågning i Arktis er Challengerflyet vigtigste opgave. Foto: Forsvarsgalleriet

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering

Annonce

Optimering